MÜSLÜMANLARIN DEİZME VE ATEİZME YÖNELMESİ 8
Müslüman ve imam hatipli gençlerin deizme yönelmesinin sebepleri
Din eğitimine doğrudan başlamanın zamanı
1. Bütün pedagoglar ve psikologlar, çocukların soyutlama ve soyut kavramları anlayabilme yaşının 10-11 olduğu üzerinde mutabıktır.
Durum böyle iken ana sınıfındaki çocuklara din eğitimi vermeye, kız çocuklarını "saçının bir teli görünürse cehennemde kırk yıl yanarsın." diye korkutarak din öğretmeye kalkışırsanız, bir süre sonra başka kızların saçlarını örtmediğini, hiçte cehennemde yanmadığını görecekler ve bu inançları sarsılacaktır. O zaman, Allah bunlar kötü niye cezalandırmıyor diye bilinç dışında düşünecektir.
2. Anaokulundan itibaren çocuklar gazete okumuyorsa da tv izliyor. Aynı din öğretimi yapılan kursta çocuklara tecavüz haberlerini izleyince mutlu mu oluyorlar?
3. Çocuklara en başında yalan söylemeyin, kimseye küfür etmeyin, çalmayın, faiz haramdır deyiniz, sonra bütün bunların kocaman insanlar tarafından yapıldığını görünce çocuklar zihinsel bir karmaşaya düşmezler mi?
4. Çocuklara tecavüz eden ve son zamanlarda çok yoğunluklu olarak yaşanan din kurslarında hocaların çocuklara tecavüz haberleri hocaların inandırıcılığını ortadan kaldırma mı?
5. Her gün baklava yiyerek karın doyuramayız. Bir gün, iki gün... sonra yeter artık deriz.
Siz 3-4 yaşından itibaren din, Allah, günah, Kur"an gibi anlamadıkları kavramları anlamalarını beklerseniz, bir gün isyan eder. Ve bir gün "Din, Allah, cehennem, bu ne yahu?" diye sormaya başladıktan sonra çocuk, gençliğinde bunu bilinçaltından çıkararak "Tamam Allah var, ama bu hocaların dediklerinin hepsi yalan." diye düşünmeye başlamasıyla deizm devreye girmiş demektir. Allah"tan ümidini kesince de artık ateist olmaması için hiç bir sebep kalmaz.
Akıllı bir veli çocuğunu dindar yapmak için çabalamaz. Onu kendi gelişimine, din öğrenmeye hazır olduğu zihinsel olgun zamanında, kendine din ve Allah ile soru sormaya başladığında onunla bu konuyu aşırıya kaçmadan adım adım konuşmalıdır. Dindar değil, dini ve ahlâkî yaşayan bir nesil yetiştirmeye ihtiyacımız vardır. Yalnız bizim için mi? Dünya insanları için.
Dr. Nusret Alperen pedagog
Yorumlar
Yorum Gönder