Ana içeriğe atla

İLK İNSANLARA BORÇLUYUZ

İLK İNSANLARA BORÇLUYUZ


Bu inançlar ve kabuller bize çok ilkel gelebilir veya gelir. Oysa bu inançlar bir gözleme, yaşantıya veya düşünceye bağlıdır. Bu nedenle kendi çağlarının en modern inanışlarıdır. Çünkü:
O çağın insanları, dışarıdan bakarak görmedikleri (Ki biz de ancak uzaydan çekilen resimlerden görebiliyoruz, yani Dünya’yı doğrudan göremiyoruz.) dünya ile nasıl edinmişlerse bir tasavvur edinmişler ve Dünya’nın bir şeyin üstünde durması gerektiğini düşünmüşlerdir. Bu düşüncelerdir ki esasen bugünkü uzay çalışmalarının dahi en ilk düşünceleridir.
Her toplum, Dünya’nın kendilerine göre çok önemli veya hayati değeri olan yahut güçlü olan bir şeyin üzerinde durduğuna inanmıştır.
Bugün bizim ilkel diye aşağıladığımız (!) insanlar, kendi zamanlarının en inanılır düşünceleri ortaya koyarak bugün yaşadığımız medeniyetin kapısını açmıştır.
Daha sonra gelen düşünürlere bu inançlar üzerinden tartışmışlar, bu tartışmalar insanları şüphelere ve bu şüpheler üzerinde düşünmeye sevk etmiştir. Kısaca insan düşünmeye başlamıştır.
İşte bu başlangıç bugüne kadar gelişerek saince ve lojik bilimler üretmenin başlangıcıdır. Ve onlara “ilkel” demeyiniz, onlar bizim sahip olduğumuz imkanları hazırlayan ilk insanlardır, sadece bizden binlerce yıl önce yaşamışlardır.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

JAN AMOS COMENİUS (1592-1670)

JAN AMOS COMENİUS (1592-1670) Döneminin önemli düşünürlerinden biridir. Önemi ise, birçok fikrinin günümüzde bile uygulanabilir olmasıdır. Lâtince ve ilahiyat tahsil etmiş. Eğitimdeki aksaklıkları görmüş ve düzeltmek istemiştir. Birçok ülke ve şehir dolaşmış, birçok okulda öğretmenlik ve hayatının son döneminde papazlık yapmıştır. Bacon, Ratka ve Vives”in etkisinde kalmıştır. İngiltere”, İngiliz okullarını ıslah etmek üzere davet edilmiş, burada bütün bilimleri bir araya toplayacak bir ansiklopedi (pansofi) yazmak istemişse de başarılı olamamıştır. “Comenius, muhtelif işlerde çalışmış ve muhtelif problemler üzerinde kafa yormuştu. İlk önce papaz sıfatıyla mezheplerin ortadan kaldırılmasına gayret etmişti. Mezhep savaşları ile Avrupa”nın tam bir sefalete ve fakirliğe düştüğünü gören Comenius, bu işin çok önemli olduğuna kanaat getirmişti. Fakat sakin bir hayat yaşayamadığı ikide birde göç etmek zorunda kaldığı için bu idealini gerçekleştirmeye muvaffak olamamıştı.  Bereket ki g

MONTAİGNE"nın eğitime ilişkin görüşü.

MİCHEL MONTAİGNE  1533-1592 Fransız edibi ve Rönesans filozofu. Görüşlerini dilimize de çevrilen Denemeler (Essais) adlı eserinde toplamıştır. Denemeler isimli bu eser dilimize çevrilmiştir. “Denemeler isimli eserinde hayata yakın ve çocuğun tabiatına uygun bir eğitim tarzını savunmuş, devrinin Latin okuluna ve bu okulda uygulanan korkunç ezberciliğe, ölü bilgilere ve otoriteye dayanan sert ve katı eğitim anlayışına karşı çıkmıştır. [1] “Bunun yerine serbest şekilde karşılıklı konuşmayı öğretim metodu olarak tavsiye etmiştir. Buna rağmen o da eski dillerin öğretilmesinden vaz geçmemiş, yalnız canlı mükâleme alıştırmalarıyla basitleştirmelerini ve kolaylaştırmalarını istemiştir. [2] Beden eğitiminin eğitsel değerini bilhassa belirtmiştir. Aile ocağını çocukların eğitimi için elverişli bulmamakta, hakiki terbiyenin eğiticilerle çocukların bir arada bulunmaları sayesinde mümkün olabileceğini ileri sürmüştür” (R.G. Arkın, s.318). “Eserinin yirmi beşince bölümünde, köksüz ve kuru

Medeniyeti oluşturan unsurlar

Medeniyeti oluşturan unsurlar Bugün ulaştığımız medeniyet seviyesine ulaşmamız en başından itibaren 70-80 bin yıllık insanlık macerasının eseridir. Medeniyetin oluşturulmasında insanın iç ve dış dünyası olmak üzere iki ana unsurdan söz edebiliriz: İç dünya unsurları: zekâ/akıl ve içgüdüler Bu maceranın en başında konuşma anlamında dilin oluşmuş olması gelir. Tabiîdir ki dilin oluşması için insanın doğuştan getirdiği aklını/zekâsını kullanabilmesi gerekir. [1] İnsan ve diğer canlılar doğarken zekâ ile birlikte içgüdülerle ve reflekslerle de donatılmıştır. Refleksler, bir canlının hayatını devam ettirebilmek için kullandığı bilinçdışı davranışlardır. Canlının kendini koruması yönünde etkinliği vardır. Başka bir söyleyişle canlıyı tehlikeye karşı koruyan bilinç dışı etkinliklerdir. Bunlar öğrenilmez ve hatta eğitilemez. İçgüdüler de doğuşla gelir ve kişiyi amaçlı ve bilinçli etkinliklere yöneltir. İçgüdülerin en temel özelliği insanlarda ve bazı hayvan türlerinde eğitileb